Składniki:
jajka 8 sztuk "M",
cukier 1 szklanka,
aromat śmietankowy 3 krople,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
herbatniki 400 gram,
polewa czekoladowa 1 opakowanie
jeśli są jajka "L" to wystarczy dać 5 sztuk, mikserem do białości utrzeć jajka z cukrem i aromatem śmietankowym, ubijam na dużych obrotach z 4 minuty
dodać twaróg z wiaderka /odlać wodę, jeśli jest/, wsypać budyń, kaszkę manna, wlać olej rzepakowy i mikserem połączyć składniki, nie za długo
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie blaszki poukładać herbatniki, resztę zostawić, na herbatniki wylać masę serową
pozostałe herbatniki w misce pokruszyć i rozsypać na serniku jak kruszonkę
piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 60-70 minut, do suchego patyczka, sernik zostawić w blaszce do wystygnięcia, polewę czekoladową przygotować wg opisu /u mnie mikrofalówka/ i polać nią sernik, zostawić do zastygnięcia - sernik jest aksamitny, delikatny, pyszny a herbatniki sprawdziły się jako kruszonka i spód...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz