2016-05-01

szybkowar-śliwkowa marmolada...

Składniki:


śliwki 3 kg, sok z cytryny 2 sztuki, cukier 1 kg, woda 3 szklanki, żelfix 2 opakowania/2:1


śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier

sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek

wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu

spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć, postawić szybkowar na średnim ogniu i wsypać żelfix mieszając z 2 minuty, gorące przekładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu, można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO!!!