Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
kisiel morelowy 1 opakowanie,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
śliwki 60 dag,
cukier puder - ile potrzeba
jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć na "kogel-mogel", masa będzie o zważonej konsystencji
wsypać przesianą mąkę z proszkiem, kisiel i tylko połączyć składniki mikserem na gęste ciasto
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki włożyć ciasto
do ciasta powkładać połówki śliwek, piec w 200 C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy wystudzone
ciasto na talerzu posypać pudrem cukrem - ciasto jest delikatne, aromatyczne, wilgotne................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz