śliwki 3 kg,
sok z cytryny 2 sztuki,
cukier 1 kg,
woda 3 szklanki,
żelfix 2 opakowania/2:1
śliwki umyć i wypestkować, wkładać do szybkowara, wsypać cukier
sok z 2 cytryn wycisnąć na wyciskarce i bez pestek wlać do śliwek
wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 15 minut na średnim ogniu
spuścić ciśnienie z szybkowara i otworzyć, postawić szybkowar na średnim ogniu i wsypać żelfix mieszając z 2 minuty, gorące przekładać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach do wystudzenia, przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
można śliwki z żelfixem blenderem zmiksować, my lubimy jednak kawałki owoców w przetworach - marmolada jest pyszna do tostów, pieczywa, naleśników, gofrów i innych ciast, deserów................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz