2016-05-13

rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec...

Składniki:


jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki


obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru

w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na dużych obrotach

do masy wlewać w trakcie ubijania na mniejszych obrotach stopione masło z mlekiem, zimne mleko wlewam do stopionego masła i nie muszę czekać aż masło wystygnie

do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty

silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu

piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak wystygnie - ciasto jest lekkie, aromatyczne, smaczne...........SMACZNEGO!!!