Składniki:
jajka 4 sztuki "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
masło lub margaryna 15 dag,
wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
rabarbar 1/2 kg,
jabłka 4 sztuki,
mleko 3/4 szklanki
obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru
w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na dużych obrotach
do masy wlewać w trakcie ubijania na mniejszych obrotach stopione masło z mlekiem, zimne mleko wlewam do stopionego masła i nie muszę czekać aż masło wystygnie
do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty
silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu
piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak wystygnie - ciasto jest lekkie, aromatyczne, smaczne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz