botwinka 4 pęczki, rzodkiewka 2 pęczki, ogórek zielony 2 średnie, ząbki czosnku 6 sztuk, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek, szczypiorek 1 pęczek, koncentrat barszczu czerwonego 4 łyżki, śmietana 12% 200 ml, jogurt naturalny 200 ml, mleko 3,2% 200 ml, woda 2 litry, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki/smakowy, kucharek 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 3 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, jajka ugotowane na twardo 8 sztuk
botwinkę dokładnie umyć i pokroić liście z łodyżkami, buraczki drobno pokroić, zalać wodą i gotować z 20 minut
dodać koncentrat barszczu, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i wystudzić wywar
do letniego wsypać starte na grubszych oczkach ogórki zielone, pokrojone drobno rzodkiewki, szczypiorek, pietruszkę, koperek posiekany, wlać olej rzepakowy smakowy:bazylia,czosnek,pomidory, posiekane jajka ugotowane na twardo
wlać mleko, śmietanę, jogurt, wymieszać, do smaku dodać przyprawę w płynie, schować do lodówki na kilka godzin
chłodnik jest pyszny, idealny na upalne dni...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz