2016-05-15

fasolka jasiek z białą kiełbasą w pomidorach...

Składniki:


fasola Jaś 1/2 kg, kiełbasa biała parzona 6 sztuk, smalec 1 łyżka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, sok pomidorowy 1/2 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, cukier 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 2 łyżki


fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać do garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu

białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy

dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas mieszając - fasola jest najlepsza na drugi dzień jak przejdzie smakami, jest syta i smaczna...................SMACZNEGO!!!