Składniki:
karkówka 1,5 kg,
przyprawa do gyrosa 1 opakowanie,
kucharek 1 łyżeczka,
czosnek granulowany 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 6 łyżek,
woda 1 szklanka
świeżą karkówkę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym
przyprawę gyros, kucharka, czosnek granulowany wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso, schować najlepiej na całą noc do lodówki
do garnka szybkowara dać z 3 łyżki oleju i na gorącym zrumienić z każdej strony mięso z marynatą
wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu na balkonie lub w lodówce
karkówkę wyjąć na talerz, pokroić w cienkie plastry i jest pyszne mięsko do pieczywa, smakuje z chrzanem, musztardą lub z czym się lubi...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz