Składniki:
fasola Jaś 1/2 kg,
kiełbasa biała parzona 6 sztuk,
smalec 1 łyżka,
cebula 2 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
majeranek 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
sok pomidorowy 1/2 litra,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ocet jabłkowy 2 łyżki
fasolę zalać wodą i moczyć całą noc, wodę wylać, wlać do garnka świeżej i wsypać wymoczoną fasolę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości fasoli pod przykryciem na średnim ogniu
białą kiełbasę parzoną obrać z flaka, pokroić na talarki, na smalcu podsmażyć kiełbasę z pokrojoną w kostkę cebulą, dodać sok pomidorowy
dodać fasolę ugotowaną i z 2 szklanki wywaru z fasoli, dodać pozostałe przyprawy, wymieszać i gotować z 10 minut co jakiś czas mieszając - fasola jest najlepsza na drugi dzień jak przejdzie smakami, jest syta i smaczna...................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz