2016-04-10

wyśmienita babka cytrynowo-kawowa...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, mleko 100 ml, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 4 łyżki/instant, mleko 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba


SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ

miękką margarynę, jajka, cukier utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem, mleko i zmiksować na gładką masę

forma silikonowa z kominkiem 22 cm - do formy przełożyć połowę ciasta

do pozostałego ciasta wsypać kawę rozpuszczalną instant, wlać mleko i zmiksować do jednolitej masy

przełożyć na białe ciasto i widelcem delikatnie zamieszać oba ciasta, piec w 180 C, grzanie góra/dół, około 50-55 minut, do suchego patyczka

zimne ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - babka jest wilgotna, aromatyczna i smakuje wybornie..................SMACZNEGO!!!