Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 15 dag,
mleko 100 ml,
aromat cytrynowy 1 łyżeczka,
skórka z cytryny 1 łyżka,
mąka tortowa 250 gram,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kawa rozpuszczalna 4 łyżki/instant,
mleko 4 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ
miękką margarynę, jajka, cukier utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem, mleko i zmiksować na gładką masę
forma silikonowa z kominkiem 22 cm - do formy przełożyć połowę ciasta
do pozostałego ciasta wsypać kawę rozpuszczalną instant, wlać mleko i zmiksować do jednolitej masy
przełożyć na białe ciasto i widelcem delikatnie zamieszać oba ciasta, piec w 180 C, grzanie góra/dół, około 50-55 minut, do suchego patyczka
zimne ciasto wyjąć z formy i posypać pudrem cukrem - babka jest wilgotna, aromatyczna i smakuje wybornie..................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz