2014-12-05

ogórki w occie słodko korzennym...

Składniki:


ogórki gruntowe 2 kg, woda 1,5 litra, ocet 10 % 1 szklanka, cukier 1/4 szklanki, ziele angielskie 10 sztuk, liście laurowe 4 sztuki, goździki całe 1 łyżka, sól 1 łyżeczka


słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami

ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku

wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać do słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia

ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO!!!