Składniki:
udka kurczaka 4 duże,
woda 2 litry,
włoszczyzna 1/4 pęczka,
kucharek 2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
jajka ugotowane na twardo 2 sztuki,
ogórki konserwowe 2 sztuki,
szczypiorek 1 pęczek,
żelatyna 6 łyżeczek
udka zagotować w małej ilości wody i tę wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek i pod koniec gotowania dodać kucharka
przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony
do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin
smaczna lekka galaretka i na śniadanie i na przekąskę..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz