Składniki:
ogórki gruntowe 2 kg,
woda 1,5 litra,
ocet 10 % 1 szklanka,
cukier 1/4 szklanki,
ziele angielskie 10 sztuk,
liście laurowe 4 sztuki,
goździki całe 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka
słoiki 1,5 litrowe 2 sztuki wyparzyć razem z zakrętkami
ogórki gruntowe nieduże, twarde zalać zimną wodą na 30 minut - wodę wylać, ogórki przetrzeć suchą ściereczką i ciasno układać w słoiku
wodę zagotować z podanymi składnikami i gorącą wlać do słoików, mocno zakręcić i postawić słoiki na zakrętkach do wystudzenia
ogórki schować w ciemne chłodne miejsce, ja otworzyłam słoik po 2 miesiącach i ogórki są twarde, jędrne i smaczne..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz