2014-10-20

na pałkach kurczaka zupa koperkowa z ziemniakami...

Składniki:


pałki z kurczaka 8 sztuk, woda 4 litry, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziemniaki 6 sztuk, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, koperek siekany 4 pęczki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, żółtko jaja 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1/2 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, masło 1 łyżka



pałki opłukane zalać wodą i zagotować-gotować z 30 minut

następnie dodać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 20 minut

posiekać umyty koperek i na łyżce masła podsmażyć z 1 minutę mieszając, dać do zupy

do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem, śmietanę 18% wymieszać z żółtkiem, mąką, wodą i wlac do zupy mieszając do zagęszczenia

pyszna zupa koperkowa, można doprawić przyprawą w płynie na talerzu.............SMACZNEGO!!!