2014-09-02

pietruszkowy krupnik z pęczakiem na podrobach...

Składniki:
żołądki drobiowe 50 dag, mięso gulaszowe z indyka 20 dag, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk, kasza pęczak 1 szklanka, natka pietruszki 2 pęczki, przyprawa w płynie - do smaku


żołądki oczyścić i dobrze umyć, można je pokroić na mniejsze kawałki jeśli są dość duże, mięso gulaszowe opłukać i razem z żołądkami w niedużej ilości wody zagotować i wszystko wylać na durszlak i opłukać

teraz wlać odpowiednią ilość wody, dodać podroby i zagotować, dać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, ziele i liście laurowe - gotować z 40 minut

wsypać kaszę pęczak, dodać pokrojone ziemniaki i gotować z 30 minut

do smaku dodać kucharek, pieprz i posiekane pęczki pietruszki, gotować z jeszcze z 5 minut

można podać ze śmietaną lub sam krupnik.............SMACZNEGO!!!