Składniki:
żołądki drobiowe 50 dag,
mięso gulaszowe z indyka 20 dag,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
ziemniaki 6 sztuk,
kasza pęczak 1 szklanka,
natka pietruszki 2 pęczki,
przyprawa w płynie - do smaku
żołądki oczyścić i dobrze umyć, można je pokroić na mniejsze kawałki jeśli są dość duże, mięso gulaszowe opłukać i razem z żołądkami w niedużej ilości wody zagotować i wszystko wylać na durszlak i opłukać
teraz wlać odpowiednią ilość wody, dodać podroby i zagotować, dać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, ziele i liście laurowe - gotować z 40 minut
wsypać kaszę pęczak, dodać pokrojone ziemniaki i gotować z 30 minut
do smaku dodać kucharek, pieprz i posiekane pęczki pietruszki, gotować z jeszcze z 5 minut
można podać ze śmietaną lub sam krupnik.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz