2014-08-12

ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką...

Składniki:


jajka 2 sztuki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól - szczypta, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 100 gram, mąka pszenna 1/2 kg,drożdże suche 1 opakowanie, skórka z cytryny 1 duża, śliwki 1/2 kg, kruszonka - w opisie


do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać

stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem

wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie wsypać skórkę startą ze sparzonej dużej cytryny, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę

wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem

dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki

na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek

KRUSZONKA: 10 dag masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta

piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia

ciasto jest aromatycznie cytrynowe i śliwkowe............SMACZNEGO!!!