Składniki:
jajka 2 sztuki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól - szczypta,
mleko ciepłe 1 szklanka,
masło lub margaryna 100 gram,
mąka pszenna 1/2 kg,drożdże suche 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 duża,
śliwki 1/2 kg,
kruszonka - w opisie
do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać
stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem
wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie wsypać skórkę startą ze sparzonej dużej cytryny, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem
dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki
na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek
KRUSZONKA:
10 dag masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta
piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia
ciasto jest aromatycznie cytrynowe i śliwkowe............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz