Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól - szczypta,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
mleko 3,2% 1 szklanka,
mąka pszenna 65 dag,
drożdże suche 1 opakowanie,
aromat cytrynowy 4 krople,
śliwki 20 sztuk,
brzoskwinie 2 duże,
polewa czekoladowa - w opisie
do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać
stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem
wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie dodać aromat cytrynowy, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie robota przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
wyrośnięte ciasto parę razy zamieszać hakiem
dwie keksówki 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i po równo rozdzielić ciasto do każdej foremki
na wierzchu poukładać gęsto połówki śliwek i plastry brzoskwiń
piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia
POLEWA: czekoladę gorzką i białą z 1 łyżką gęstej śmietany 18% rozpuścić mieszając w misce na garnku z gotującą się wodą
z wystudzonego ciasta usunąć papier do pieczenia i roztopioną gorącą polewą polać po wierzchu ciasta
ciasta zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy
ciasto jest przepyszne i warte polecenia i zjedzenia.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz