2014-05-25

szpinak z twarogiem w naleśnikach...

Składniki:


NALEŚNIKI: mleko 3,2% 350 ml, woda gazowana 150 ml, jajka 2 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag

NADZIENIE: szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki

z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minut

przed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać

na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśników

świeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutę

odcisnąć z wody i posiekać nożem na drobno

na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem posiekane, dodać szpinak i podsmażać

dodać twaróg ze Strzałkowa, kucharek, pieprz i mieszając połączyć szpinak z twarogiem

jajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutę

ostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladki

podać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstą

naleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO!!!

Czas na szpinak 4!