NALEŚNIKI: mleko 3,2% 350 ml, woda gazowana 150 ml, jajka 2 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 40 dag
NADZIENIE: szpinak świeży lub mrożony 4 pęczki, masło do smażenia 2 łyżki, cebula 1 sztuka, czosnek świeży 6 ząbków, kucharek 2 łyżeczki, czarny pieprz mielony 1 łyżeczka, twaróg ze Strzałkowa 40 dag, jajko 1 sztuka, mleko 3/4 szklanki
z podanych składników zmiksować ciasto naleśnikowe i odstawić na 40 minut
przed smażeniem można wlać z 1/4 szklanki wody gazowanej i dobrze wymieszać
na mocno rozgrzanej patelni do naleśników 28 cm smażyć złociste naleśniki i odkładać na talerz - wyszło 8 dużych naleśników
świeży szpinak listki dobrze opłukać i zalać w misce wrzątkiem na 1 minutę
odcisnąć z wody i posiekać nożem na drobno
na maśle zeszklić cebulę z czosnkiem posiekane, dodać szpinak i podsmażać
dodać twaróg ze Strzałkowa, kucharek, pieprz i mieszając połączyć szpinak z twarogiem
jajko i mleko roztrzepać widelcem i wlać do szpinaku mieszając z 1 minutę
ostudzony szpinak nakładać na naleśnik, podwinąć boki i zawijać jak roladki
podać podgrzane w piekarniku lub mikrofali, można dodać śmietanę słodką gęstą
naleśniki są bardzo smaczne ze szpinakiem i twarogiem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz