2014-05-24

kotlet z piersi z warzywami na parze...

Składniki:


ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki


obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę piersi do parowara dla męża będzie na dietę - parowar ustawiłam na 40 minut - dla mnie warzywa tak ugotowane nie potrzebują już soli, ale można do smaku posolić na talerzu

drugą połowę piersi rozbić delikatnie tłuczkiem przez woreczek

jajko roztrzepać widelcem i włożyć pierś na 10 minut

pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto

tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa

kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO!!!