Składniki:
ziemniaki młode 8 sztuk,
kapusta biała 1 ćwiartka,
marchewki 6 sztuk,
kalafior 1 ćwiartka,
czosnek świeży 1 główka,
pierś z kurczaka 1 podwójna,
jajko 1 sztuka,
panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
bułka tarta 1 łyżka,
olej rzepakowy 4 łyżki
obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę piersi do parowara dla męża będzie na dietę - parowar ustawiłam na 40 minut - dla mnie warzywa tak ugotowane nie potrzebują już soli, ale można do smaku posolić na talerzu
drugą połowę piersi rozbić delikatnie tłuczkiem przez woreczek
jajko roztrzepać widelcem i włożyć pierś na 10 minut
pierś z jajka obsypać panierką do kurczaka i na gorącym oleju smażyć na złocisto
tartą bułkę wsypać na suchą patelnię i z 1 minutę podgrzewać, wlać olej rzepakowy i chwilę zrumienić - tak przygotowana tarta bułka nie wchłonie za dużo tłuszczu - bułką polać warzywa
kotlet podać z warzywami, obiad jest syty i smaczny............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz