Składniki:
jajka 5 sztuk "M",
cukier 3/4 szklanki,
majonez 150 gram,
mąka tortowa 2 szklanki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie, kawa rozpuszczalna granulki 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do pojemnika dać jajka, cukier i mikserem utrzeć do spienienia z 2 minuty, dodać majonez ale 1 łyżkę zostawić do masy ciemnej.
Mikserem połączyć składniki, wsypać mąkę, proszek do pieczenia i połączyć składniki.
Do osobnej miski odłożyć 1/4 część ciasta i dodać 1 łyżkę majonezu i kawę rozpuszczalną granulki, połączyć składniki, do większej części ciasta wsypać budyń śmietankowy i mikserem połączyć składniki.
Z formy silikonowej odcięłam za wysoki rant i część kominka, tyle, aby rant nie wystawał poza kosz airfryer.
Formę posmarować ciut olejem, włożyć białe ciasto, potem ciemnie ciasto i nożem delikatnie parę razy wokoło zamieszać.
Do kosza włożyć formę, airfryer ustawić na program ciasto, 200C, 33 minuty, na koniec sprawdzić patyczkiem środek ciasta, jeśli jest suchy to ciasto gotowe, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka majonezowa z airfryer jest bardzo wilgotna lekka, nie jest sucha, po prostu jest smaczna........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz