Składniki:
makaron krajanka 250 gram,
sól 1 łyżeczka,
woda 3 litry
pomidory bardzo miękkie 12 sztuk,
olej rzepakowy 5 łyżek,
czosnek 1 główka,
szynka szwarcwaldzka 100 gram,
cukier 2 łyżki,
kucharek 2-3 łyżeczki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
oregano 1 łyżeczka
ser żółty 20 dag
Na oleju podsmażyć obrane ząbki czosnku pokrojone w talarki posypane cukrem na jasno złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę szynkę szwarcwaldzką, wsypać kucharka, paprykę ostrą i podsmażać z 3 minuty.
Bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić ze skórką na kawałki, w dzbanku blendera wszystkie zmiksować (w zimie idealnie pasuje sok pomidorowy 1 litr), wlać do garnka.
Gotować sos na średnim ogniu z 10 minut co jakiś czas zamieszać.
Makaron gotować w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, ser żółty (u mnie gouda) pokroić na kawałki i w rozdrabniaczu zmielić, posypać serem makaron z sosem - najlepszy makaron z sosem ze świeżych pomidorów z czosnkiem, szynką szwarcwaldzką jest szybkim, smacznym daniem na obiad, kolację.........SMACZNEGO!!!
3.11.2019
2.11.2019
Składniki:
świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.
Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.
Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!
świeże śledzie 2 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 1,5 szklanki, olej rzepakowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki średnie, papryka czerwona 2 sztuki średnie, cukier 3 łyżki, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 6 sztuk, kolendra 1 łyżeczka, gorczyca 2 łyżeczki, suszony baldachim kopru 1 mały, woda 2 litry, ocet 10% 3/4 szklanki
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.
Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.
Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!
28.10.2019
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko, śmietana 18% gęsta 340 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, biszkopty 200 gram, truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka: mąka pszenna 15 dag, cukier 10 dag, masło miękkie 12,5 dag
Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.
Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.
Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.
Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko, śmietana 18% gęsta 340 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, biszkopty 200 gram, truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka: mąka pszenna 15 dag, cukier 10 dag, masło miękkie 12,5 dag
Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.
Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.
Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.
Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
26.10.2019
Składniki:
ozorki wieprzowe 1 kg, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki, cebula 1 sztuka mniejsza, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 2 łyżki, wywar z ozorków 3/4 litra, chrzan 2-3 łyżki
buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami - ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO!!!
ozorki wieprzowe 1 kg, woda 1,5 litra, kucharek 2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki, cebula 1 sztuka mniejsza, cukier 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 2 łyżki, wywar z ozorków 3/4 litra, chrzan 2-3 łyżki
buraki obrane 1 kg, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 2-3 łyżki, sól 2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 2 łyżeczki
ziemniaki ugotowane 1 kg, koperek 1 pęczek
Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim , kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.
W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.
Buraczki ugotować, zetrzeć na tarce i usmażyć z cebulką, cukrem, solą, pieprzem, octem.
Ugotowane ziemniaki utłuc na pure, podać posypane koperkiem, z buraczkami i ozorkami - ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym są przepysznym daniem, pamiętam takie ozorki na obiad u babci.........SMACZNEGO!!!
24.10.2019
moje pierwsze gofry zrobiłam "zobacz TUTAJ" z przepisu, który jest w instrukcji, dodałam tylko anyż.
moc: 800-1000 Wat, uchwyt chroniący przed poparzeniem, antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilność urządzenia podczas pracy, powłoka zapobiega przywieraniu gofrów,łatwe czyszczenie, cena: 49,99 - oferta promocyjna od 21.10 do 02.11 2019 w Biedronce
Składniki:
jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cukier 1/4 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, mleko 3/4 szklanki, woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1łyżeczka, anyż gwiazdka 1 sztuka mała
Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.
Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.
Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.
Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać - moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!
jajka 3 sztuki "L", cukier wanilinowy 1 łyżeczka, cukier 1/4 szklanki, olej rzepakowy 100 ml, mleko 3/4 szklanki, woda gazowana do pełnej szklanki z mlekiem, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1łyżeczka, anyż gwiazdka 1 sztuka mała
Jajka, mleko z wodą gazowaną, olej, cukier, cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia w pojemniku ręcznie rózgą lub mikserem dobrze wymieszać na gładką masę.
Gwiazdkę anyżu (anyż można zmielić w młynku do kawy i do wielu potraw, deserów, kompotów, herbaty, kawy używać) w moździerzu rozgnieść, wsypać do ciasta, wymieszać, ciasto odstawić na minimum 30 minut na blat kuchenny.
Gofrownicę wg instrukcji rozgrzać, wlać porcję ciasta, zamknąć pokrywę.
Tutaj piekłam gofry około 13-15 minut, po upieczeniu odkładam na kratkę aby odparowały i będą chrupiące, można podawać z czym się lubi lub takie suche podjadać - moje pierwsze domowe gofry przygotowałam z instrukcji, dodałam tylko anyż, gofry są chrupiące, w środku wypieczone nie gumowe, będę ten przepis robić z różnymi dodatkami na słodko i na słono..........SMACZNEGO!!!
23.10.2019
Składniki:
smalec 3 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 sztuka średnia, kaszanka 5 sztuk , pieprz mielony - do smaku, koperek 1/2 pęczka
Paprykę oczyścić z pestek, opłukać, kaszankę obrać z flaka.
Drobno pokroić cebulę, paprykę w kostkę, na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto cebulę posypaną cukrem, następnie wsypać paprykę i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać do cebuli pokrojoną w plastry kaszankę, posypać pieprzem i mieszać do usmażenia się kaszanki do jednolitej masy, posypać koperkiem, podawać z ziemniakami, pieczywem - raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść dobrej jakości kaszankę, kaszanka smażona z różnymi dodatkami jest sycącym obiadem lub kolacją........SMACZNEGO!!!
smalec 3 łyżki, cebula 1 sztuka większa, cukier 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 sztuka średnia, kaszanka 5 sztuk , pieprz mielony - do smaku, koperek 1/2 pęczka
Paprykę oczyścić z pestek, opłukać, kaszankę obrać z flaka.
Drobno pokroić cebulę, paprykę w kostkę, na gorącym smalcu podsmażyć na złocisto cebulę posypaną cukrem, następnie wsypać paprykę i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać do cebuli pokrojoną w plastry kaszankę, posypać pieprzem i mieszać do usmażenia się kaszanki do jednolitej masy, posypać koperkiem, podawać z ziemniakami, pieczywem - raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść dobrej jakości kaszankę, kaszanka smażona z różnymi dodatkami jest sycącym obiadem lub kolacją........SMACZNEGO!!!
22.10.2019
Składniki:
pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki
szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania
ziemniaki 1 kg
Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.
Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.
Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno - bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z ziemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku..........SMACZNEGO!!!
pstrąg świeży 1 sztuka większa, masło miękkie 2 łyżki, sól ziołowa 1 łyżeczka
masło 2 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki
szpinak mrożony 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, mozzarella kulka 2 opakowania
ziemniaki 1 kg
Ziemniaki obrane pokroić w 0,5 cm talarki, zalać wodą i gotować na lekko twarde, odlać z wody.
Z pstrąga pincetą pousuwać ości, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek pokrojone drobno z cukrem na złocisto, dodać odmrożony szpinak, kucharka, pieprz mielony i podsmażać na średnim ogniu do odparowania wody, co jakiś czas zamieszać.
Szpinak wymieszać z pokrojoną mozzarellą i włożyć połowę do pstrąga, wierzch pstrąga natrzeć masłem z solą i zawinąć w folię srebrną, rybę położyć na blaszce z papierem do pieczenia, obok ryby położyć podgotowane ziemniaki, na ziemniaki wyłożyć resztę szpinaku.
Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, można pod koniec ziemniaki nakryć papierem do pieczenia aby się nie przypiekło za mocno - bardzo smaczny, soczysty, aromatyczny pstrąg z ziemniakami, szpinakiem mozzarellą pieczony w piekarniku..........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)