Składniki:
kapusta młoda 1 mała główka,
olej rzepakowy 10 łyżek,
cebula 2 sztuki średnie,
cukier 1 łyżeczka,
pieczarki 1 kg,
koperek 1 pęczek,
jajka 3 sztuki "M",
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,
sól 2 łyżeczki,
mąka ziemniaczana 5 łyżek,
bułka tarta 1 szklanka,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Młodą kapustę drobno posiekać do miski i zalać wrzątkiem na 10 minut, wylać na durszlak.
Cebulę drobno pokrojoną na oleju podsmażyć z cukrem na złocisto, następnie dodać pokrojone pieczarki i smażyć mieszając do odparowania wody.
Wystudzone pieczarki pałką blendera nie za drobno zmiksować, potem do pieczarek wsypać sparzoną kapustę, posiekany koperek, sól, pieprz mielony, jajka, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, paprykę słodką i wszystko wyrobić ręką dokładnie, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki.
Ręką formować nie za duże kulki, kłaść na gorący olej na patelni i lekko je spłaszczyć, smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Podawać z czym się lubi, my je lubimy z mizerią, sałatą jako samodzielne danie - kotlety pieczarkowe z kapustą są bardzo smaczną alternatywą kotletów mięsnych, są doskonałe w smaku i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz