Składniki:
świeże śledzie 2 kg,
kucharek 2 łyżki,
mąka pszenna 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 1 litr,
pieprz mielony 1 łyżeczka
cebula 4 sztuki średnie,
papryka czerwona 2 sztuki średnie,
cukier 3 łyżki,
liście laurowe 3 sztuki,
ziele angielskie 6 sztuk,
kolendra 1 łyżeczka,
gorczyca 2 łyżeczki,
suszony baldachim kopru 1 mały,
woda 2 litry,
ocet 10% 3/4 szklanki
Świeże śledzie oczyścić: odciąć głowy, końcówkę ogona, usunąć wnętrzności i dobrze pod zimną wypłukać.
Włożyć śledzie porcjami do miski (nie plastikowej) i każdą porcję posypać kucharkiem, miskę zakryć talerzem i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Z miski odlać puszczoną wodę, wsypać mąkę, na gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano śledzie obtoczone mąką z każdej strony, odkładać do naczynia do zalewy, posypać pieprzem mielonym.
Cebule pokroić w piórka, papryki na kawałeczki, wsypać cukier, ziele angielskie, gorczycę, kolendrę, suszony baldachim kopru, wlać wodę i gotować z 10 minut, na koniec wlać ocet (jeśli mocno kwaśna to dać 1 szklankę, jeśli mniej to 1/2 szklanki) i gotować z 2 minuty, gorącą wlać do śledzi, najlepsze są na drugi dzień do jedzenia - świeże śledzie prosto z łodzi od rybaka z Rewy są najlepsze do smażeni i do zalewy, smakowo zalewę można zrobić jaką się lubi..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz