Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
twaróg sernikowy truskawkowy 1kg wiaderko,
śmietana 18% gęsta 340 gram,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 3 łyżki,
biszkopty 200 gram,
truskawki 50 dag,
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kruszonka: mąka pszenna 15 dag,
cukier 10 dag,
masło miękkie 12,5 dag
Składniki temperatura pokojowa = w misie robota utrzeć do białości jajka bez cukru (jeśli mamy twaróg naturalny to dajemy 1 szklankę cukru), do jajek dodać twaróg truskawkowy z wiaderka, śmietanę, wsypać budyń, kasze manną i połączyć składniki.
Forma silikonowa 26 cm, tortownica 18 cm z papierem do pieczenia (mąż do pracy zabiera), na dnie ułożyć biszkopty i wylać masę serową.
Truskawki umyte bez szypułek wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na wierzch sernika, można również użyć truskawek z kompotu odsączone z soku lub mrożone po odmrożeniu.
Miękkie masło wyrobić palcami z mąką, cukrem na kruszonkę, rozsypać na truskawkach.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, serniki piec około 55 minut, najlepiej upiec wieczorem i do rana zostawić w formach do wystudzenia - najlepszy, najsmaczniejszy , mocno truskawkowy sernik na spodzie z biszkoptów z chrupiącą kruszonką..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz