Składniki:
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
podudzia kurczaka filety 8 sztuk,
przyprawa do kurczaka 1 opakowanie,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
cebula 1 sztuka większa,
marchew 3 sztuki,
kapusta biała 1 ćwiartka,
papryka czerwona 2 sztuki,
cukinia 1 sztuka,
ryż paraboliczny z ryżem dzikim 2 szklanki
Podudzia kurczaka filety natrzeć przyprawą do kurczaka, na gorącym oleju usmażyć na rumiano z każdej strony, odłożyć na talerz.
Na tłuszczu po mięsku zeszklić pokrojoną cebulę, dodać drobno pokrojoną kapustę, marchew, paprykę, cukinię, kostkę rosołową, pieprz ziołowy, paprykę ostrą. podsmażać wszystko na większym ogniu z 5 minut mieszając.
Następnie pod przykryciem na mniejszym ogniu dusić z 15 minut, wody nie dolewamy, warzywa swoje soki puszczą.
Ryż paraboliczny z dzikim ryżem ugotować w osolonej wodzie wg wskazówki na opakowaniu, odcedzić na sitku, wystudzić.
Usmażone mięso drobno pokroić, wsypać do warzyw i wystudzić. Przed podaniem porcję ryżu wymieszać z warzywami z kurczakiem - sałatka warzywno - drobiowo - ryżowa jest bardzo lekka, smaczna, aromatyczna, idealnie sie nadaje do zabrania do pracy.........SMACZNEGO!!!
8.08.2019
7.08.2019
Składniki:
truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta,
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!
truskawki z kompotu 2 szklanki, rabarbar 1 pęczek, cukier 3,4 szklanki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 szklanki, margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, przyprawa do piernika 1 łyżeczka, sól 1 szczypta,
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!
4.08.2019
Składniki:
woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka, esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram
Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.
Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.
woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka, esencja waniliowa 1 łyżeczka, brzoskwinie miękkie 6 sztuk większe, arbuz około 50 dag, galaretka owoce leśne 2 opakowania, galaretka cytrynowa krystaliczna 2 opakowania, czekolada z orzechami mleczna 200 gram
Forma 25x25 cm, i np. 6 pojemników 200 ml po śmietanie (do pracy męża, łatwiej tak zanieść), na dno formy i pojemników rozłożyć plasterki z obranych brzoskwiń.
Galaretki owoce leśne rozmieszać w 900 ml gorącej wody, wystudzić na letnią i wlać na brzoskwinie, schować do lodówki do stężenia.
Na prawie stężałą galaretkę pokruszyć na kawałki ciastka, delikatnie je przycisnąć w tężejącą galaretkę, do lodówki do mocnego stężenia.
Czekoladę połamąć na kawałeczki, żelatynę deserową rozmieszać rózgą w gorącej wodzie z cukrem pudrem, esencją waniliową i wystudzić, może być też trochę letnia, dodać twaróg Sernikowy z Mascarpone Président i rózgą szybko dobrze połączyć składniki.
Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, Wsypać czekoladę wcześniej połamaną i szybko wymieszać, od razu przełożyć do formy i pojemników, schować do lodówki.
Galaretki krystaliczne rozmieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do tężenia w lodówce.
Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO!!!
Arbuz taką łyżeczką do kulek do mango nabierać miąższ, pousuwać pestki i do miski, gdy zrobimy tak cały arbuz to kawałki rozsypać na serniku, wlać prawie stężała galaretkę i schować do lodówki najlepiej na całą noc - twaróg Sernikowy z Mascarpone Président również idealnie pasuje do serników na zimno, najlepszy, najłatwiejszy, idealny sernik na zimno mocno owocowo-galaretkowy z czekoladą, ciastkami, taki sernik szybko znika z talerzyka..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
pałki kurczaka 8 sztuk, przyprawa do ziemniaków Prymat 1 opakowanie, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka żółta 5 sztuk średnie, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka
Przyprawę do ziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę.
pałki kurczaka 8 sztuk, przyprawa do ziemniaków Prymat 1 opakowanie, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka żółta 5 sztuk średnie, cebula 4 sztuki, czosnek 1 główka
Przyprawę do ziemniaków (smakuje z drobiem dobrze) całe opakowanie wysypać na pałki kurczaka, wlać olej rzepakowy i wymieszać pałki w przyprawie, nakryć talerzem i schować do lodówki na całą noc.
Pałki z marynatą włożyć do brytfanny z pokrywką, wsypać pokrojone w kawałeczki papryki, pokrojone ząbki czosnku, cebule w piórka pokrojone, nakryć pokrywką brytfannę.
Piekarnik nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec z 45 minut pod przykryciem, następnie bez przykrycia w 160C na termoobiegu (pieczenie na koniec na termoobiegu daje chrupką, przypieczoną skórkę) z 10-15 minut - aromatyczne, kruche, soczyste pałki kurczaka doskonale smakują z papryką, czosnkiem, również na zimno można zjeść ze smakiem.............SMACZNEGO!!!
3.08.2019
Składniki:
mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek
Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka.
Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony.
Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony - pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
mielone mięso z indyka 60 dag, bułka pszenna czerstwa do moczenia 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz kolorowy mielony 1 łyżeczka, cebula młoda 3 sztuki, tarta bułka 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka "L", smalec domowy ze skwarkami 5 łyżek
Pszenną bułkę namoczyć w wodzie, dobrze z wody odcisnąć, dodać do mielonego mięsa z indyka.
Dodać pokrojoną w kostkę młodą cebulę, kucharka, pieprz kolorowy mielony, wsypać tartą bułkę, wbić jajko i dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Domowy smalec ze skwarkami roztopić na gorącej patelni, formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony.
Przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, potem bez pokrywki na dużym ogniu podsmażyć krótko z każdej strony - pyszne, domowe mielone kotlety z indyka z młoda cebulą smażone na domowym smalcu są bardzo soczyste, smakują na ciepło i na zimno.........SMACZNEGO!!!
31.07.2019
Składniki:
żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania
W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki (ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu), do lodówki schować.
Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować.
Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki.
Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń, tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym deserem, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président nadaje sernikowi na zimno puszystą konsystencję........SMACZNEGO!!!
żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania
W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia.
Forma silikonowa 25x25 cm, 3 pojemniki po serkach (mąż do pracy wygodnie zabierze), na dno pokruszyć połowę ciastek maślanych i skropić paroma łyżkami galaretki (ciastka pokruszone skropione galaretka nie będą sypkie przy krojeniu), do lodówki schować.
Żelatynę deserową rozmieszać w gorącej wodzie i wystudzić, może być letnia trochę.
Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président w misce utrzeć mikserem z cukrem pudrem, wsypać opłukane maliny i mikserem połączyć na gładką masę, wlać żelatynę w trakcie miksowania i krótko miksować.
Masę serową szybko wyłożyć do formy i pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki.
Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń, tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym deserem, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président nadaje sernikowi na zimno puszystą konsystencję........SMACZNEGO!!!
30.07.2019
Składniki:
młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!
młoda botwinka 4 pęczki, woda 3 litry, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, młode ziemniaki 8 sztuk średnie, młoda włoszczyzna 1 pęczek, kucharek 2 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki, ocet 10% 3/4-1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, śmietana 18% 200 gram, mąką pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!
28.07.2019
Składniki:
twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 330 gram, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, gorąca woda 3/4 szklanki, cukier puder 4 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie, gorąca woda 450 ml, herbatniki 150 gram, truskawki świeże 60 dag duże
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!
twaróg sernikowy 1 kg wiaderko, śmietana 30% zimna 330 gram, żelatyna deserowa 5 łyżeczek, gorąca woda 3/4 szklanki, cukier puder 4 łyżki
galaretka truskawkowa 1 opakowanie, gorąca woda 450 ml, herbatniki 150 gram, truskawki świeże 60 dag duże
Tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozsypać kawałki herbatników, herbatników nie trzeba nawilżać gdyż z sernika wilgoć wchłoną.
Galaretkę pomarańczową wymieszać w 450 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia i do lekkiego stężenia.
Żelatynę wymieszać z gorącą wodą, mieszamy i zostawić do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka mikserem na najwyższych obrotach utrzeć z cukrem pudrem., pomału wlać ostudzoną żelatynę w trakcie ucierania na średnich obrotach.
Zimną śmietanę ubić na sztywno (najlepiej śmietanę ubić zaraz przed miksowaniem masy serowej z żelatyną i od razu śmietanę dajemy do masy z żelatyną) i dodać do masy serowej miksując na małych obrotach, na herbatniki wyłożyć masę serową, łyżką wyrównać wierzch sernika.
Duże, umyte, osuszone truskawki przekroić wzdłuż na plastry i wkładać do sernika pionowo, schować do lodówki.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na sernik, na kilka godzin schować do lodówki, przed podaniem usunąć obręcz tortownicy i delikatnie wyciągnąć spod sernika papier do pieczenia - truskawkowy sernik na zimno z galaretką na herbatnikach to nasz jeden z ulubionych deserów na upalne lato.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)