Składniki:
drożdże świeże 5 dag + 1 łyżka cukru, mąki tortowej, 1/2 szklanki letniego mleka
mąka tortowa 3 szklanki,
mąka krupczatka 3/4 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
sól 1 szczypta,
palma do stopienia 100 gram,
mleko zimne 1 szklanka,
jajka 2 sztuki "M",
żółtka 3 sztuki "M",
truskawki 60 dag,
cukier puder do posypania- ile potrzeba
Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć misę i odstawić na 30 minut, następnie wsypać mąkę, szczyptę soli, cukier wanilinowy, resztę cukru, wlać stopioną palmę z mlekiem, (palmę rozpuszczam i gdy jest płynna wlewam zimne mleko i można od razu dać do ciasta, bez studzenia palmy), dodać żółtka i jajka, hakiem robota ciasto wyrabiać z 8 minut na nie za gęste ciasto.
Misę nakryć talerzem i odstawić na około 1 godzinę na blat kuchenny, gdy ciasto podwoi objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i wyłożyć do formy 35x15 cm z papierem do pieczenia.
Na cieście poukładać opłukane truskawki bez szypułek, delikatnie przycisnąć dłonią w ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szybkie, łatwe, delikatne, puszyste ciasto drożdżowe z dodatkiem truskawek, ciasto jest dobrą bazą do wielu sezonowych owoców lub tylko z kruszonką........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz