Składniki:
młoda botwinka 4 pęczki,
woda 3 litry,
ziele angielskie 2 sztuki,
liść laurowy 1 sztuka,
młode ziemniaki 8 sztuk średnie,
młoda włoszczyzna 1 pęczek,
kucharek 2 łyżki,
masło 2 łyżki,
cukier 2 łyżki,
ocet 10% 3/4-1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
śmietana 18% 200 gram,
mąką pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka
Botwinkę w pęczkach zwłaszcza liście dokładnie umyć z piasku pod zimną wodą.
Pokroić drobno wszystko: liście,łodygi,buraczki i wsypać do garnka, wlać wodę.
Dodać oskrobane, pokrojone w kostkę młode ziemniaki, pokrojony drobno pęczek młodej włoszczyzny, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i po zagotowaniu gotować do miękkości ziemniaków, warzyw około 35 minut na średnim ogniu.
Wsypać kucharka, cukier, pieprz mielony, pieprz ziołowy, wlać ocet zwykły lub jabłkowy, dodać masło i gotować z 5 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną, wodą i wlać do zupy, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia, Najlepiej smakuje po paru godzinach gdy smaki się przegryzą - botwinkowa zupa z młodymi warzywami na maśle jest bardzo lekka, aromatyczna na obiad w letni dzień.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz