Składniki:
truskawki z kompotu 2 szklanki,
rabarbar 1 pęczek,
cukier 3,4 szklanki,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie
mąka pszenna 2 szklanki,
margaryna 150 gram,
cukier 1/2 szklanki,
przyprawa do piernika 1 łyżeczka,
sól 1 szczypta,
Do miski wsypać truskawki z kompotu, pokrojone kawałki rabarbaru, cukier, kisiel i wszystko wymieszać.
Do pojemnika wsypać mąkę, cukier, przyprawę do piernika, sól, miękki tłuszcz, spiralami miksera utrzeć ciasto na drobną kruszonkę.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno wyłożyć owoce w kisielu.
Na owoce wysypać całą kruszonkę.
Nożem maczanym w wodzie nakłuwać wierzch ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, ciasto piec około 55 minut, w formie ciasto mocno wystudzić aby kisiel stężał, najlepiej upiec wieczorem i zostawić do rana w chłodnym miejscu.
Formę nakryć dużym talerzem i odwrócić do góry dnem, formę zdjąć z ciasta.
Papier do pieczenia delikatnie zdjąć z owoców, kroić na porcje ostrym nożem - wykorzystałam z kompotu truskawki i z rabarbarem w kisielu idealnie pasują do ciasta kruchego, ciasto jest słodko-kwaśne, chrupiące..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz