Składniki:
kaszanka z kaszą jęczmienną 1 kg,
cebula 3 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
smalec 1/4 kostki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
młode ziemniaki 1 kg,
ogórek gruntowy 4 sztuki większe,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 1 łyżka,
koperek 2 pęczki
Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem.
Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać.
Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem - kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią............SMACZNEGO!!!
31.01.2019
29.01.2019
Składniki:
jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 250 gram, mąka pszenna 2 szklanki, krupczatka 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 50 dag, gruszki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, puder cukier - ile potrzeba
miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto
wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mikserem połączyć składniki na gęste ciasto i schować do lodówki na 2 godziny
śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem
forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami wylepić na dnie bokach
owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem
jajka 3 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 250 gram, mąka pszenna 2 szklanki, krupczatka 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 50 dag, gruszki 2 sztuki, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, cukier 1 łyżka, cynamon 1 łyżeczka, puder cukier - ile potrzeba
miękką margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku ucierając ciasto
śliwki bez pestek, gruszki obrane pokroić na kawałki i wymieszać w misce z cukrem i kisielem
forma silikonowa 25x25 cm, 3/4 ciasta dać do formy i palcami wylepić na dnie bokach
owoce rozłożyć na cieście, z reszty ciasta zrobić wałki, ułożyć na owocach i lekko je spłaszczyć palcami, posypać cynamonem
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w formie ciasto wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszne ciasto kruche jest bardzo smaczne, aromatyczne, śliwki z kisielem idealnie smakują w tym cieście........SMACZNEGO!!!
28.01.2019
Składniki:
żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka
porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
żeberka cielęce 1.5 kg, mąka pszenna 3 łyżki, smalec 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, kiszona kapusta 1 kg, kostki rosołowe cielęce 2 sztuki, woda 2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka
porcje cielęcych żeberek obsypać mąką pszenną, na gorącym smalcu w garnku szybkowara zrumienić mocno, pod koniec dodać pokrojone cebule, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
do żeberek włożyć drobniej pokrojoną nie za mocno kwaśną kiszoną kapustę (można za mocno kwaśną kapustę wypłukać z 2-3 razy w zimnej wodzie), dodać kostkę rosołową cielęcą, wlać wodę i zamknąć szybkowar
po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć żeberka na talerz
można nadmiar wywaru odlać z kapusty, kapustę wymieszać z cukrem pieprzem mielonym i podać z żeberkami - cielęce żeberka są bardzo delikatne, kruche, w szybkowarze przygotowane są bardzo aromatyczne i jest krótszy czas gotowania czy pieczenia............SMACZNEGO!!!
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna 5 dag, sól - szczypta, gruszki 4 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "M", aromat pomarańczowy 3 krople, mąka tortowa 50 dag, mleko 3/4 szklanki, masło lub margaryna 5 dag, sól - szczypta, gruszki 4 sztuki, cynamon - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!
26.01.2019
Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki, margaryna miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki
wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki
dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki
keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut
mąka tortowa 3 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki , kakao 2 łyżki, mleko 1/2 szklanki, margaryna miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki
do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, łyżką wymieszać
wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki
dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki i mikserem połączyć składniki
keksówka 30x20 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 190C około 50 minut
ciasto dobrze wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - piernikowe ciasto tym razem z dodatkiem orzeszków solonych, domowej smażonej skórki pomarańczowej, rodzynek jest bardzo smaczne..........SMACZNEGO!!!
24.01.2019
Składniki:
drożdże 6 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, olejek rumowy 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L", masło 8 dag, mąka tortowa 60 dag, jabłka 6 sztuk, cukier 100 gram, mąka krupczatka 100 gram mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 100 gram
hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 7 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek
drożdże 6 dag, mleko ciepłe 1,5 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1 szczypta, olejek rumowy 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki "L", masło 8 dag, mąka tortowa 60 dag, jabłka 6 sztuk, cukier 100 gram, mąka krupczatka 100 gram mąka tortowa 5 dag, masło miękkie 100 gram
drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i pół szklanki mleka, do podrośnięcia na 30 minut, do zaczynu wsypać mąkę, sól. cukier, wlać resztę mleka, olejek rumowy, roztrzepane widelcem jajka
hakiem robota wyrabiać ciasto z 4 minuty, wlać stopione letnie masło i wyrabiać z 7 minut, przykryć i zostawić do wyrośnięcia
forma z papierem do pieczenia 35x25 cm, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić ręką i wyłożyć do formy, gęsto powkładać plasterki obranych jabłek
z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać jabłka, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut - ciasto drożdżowe z olejkiem rumowym i z jabłkami ma znakomity smak, aromat i najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.........SMACZNEGO!!!
23.01.2019
Składniki:
drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka 100 gram
drożdże wymieszać w szklance ciepłej wody, do misy robota wsypać mąkę przesianą, cukier, sól, wlać drożdże i resztę wody
wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto
posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut
ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X
bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
drożdże świeże 4 dag, woda ciepła 2 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, mąka tortowa 50-60 dag, słonecznik ziarenka 100 gram
wsypać ziarna słonecznika, trochę zostawić do posypania bułek i hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto
posypać ciut mąką wierzch ciasta, nakryć talerzem i do wyrośnięcia na około 40 minut
ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, odrywać porcje ciasta, ręce posmarowane olejem i formować kule, lekko je spłaszczyć i układać na papierze do pieczenia, drewnianą łyżką maczaną w oleju mocno przycisnąć i zrobić X
bułki posypać słonecznikiem, zostawić na 15 minut do podrośnięcia
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - domowe pszenne bułki z dodatkiem słonecznika są bardzo smaczne, chrupiące, najlepiej smakują wystudzone z masłem i dżemem, serem,twarogiem..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
gruszki 3 kg,
maliny 5 dużych opakowań=2 kg,
imbir 1 łyżka,
cukier 3/4 kg,
kakao 4 łyżki,
3:1 dżem fix 2 opakowania
woda 2 litry
nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia = umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin
do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować z 2 minuty mieszać cały czas
do wyparzonych słoików nakładać gorący dżem, zakręcić, słoik postawić na zakrętce na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy dżem jest najlepszy, przygotowany w szybkowarze jest aromatyczny, zaoszczędza czas gotowania..........SMACZNEGO!!!
22.01.2019
Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
margaryna miękka 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
gruszki miękkie 6 sztuk średnie,
czekolada gorzka 100 gram
miękką margarynę, jajka, cukier, przyprawę do piernika mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata
do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki
forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć do formy, powkładać połówki gruszek bez skórki, bez gniazdek nasiennych
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka
wystudzone ciasto wyjąć z formy, polać stopioną czekoladą - ciasto ucierane z przyprawą do piernika i z połówkami soczystych gruszek jest bardzo smaczne,łatwe i szybkie.........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)