gruszki 3 kg,
maliny 5 dużych opakowań=2 kg,
imbir 1 łyżka,
cukier 3/4 kg,
kakao 4 łyżki,
3:1 dżem fix 2 opakowania
woda 2 litry
nigdy nie daje cukru do owoców w szybkowarze (raz dałam i dno się przypaliło),zawsze daję na koniec przy miksowaniu, sok wykorzystuję do picia = umyte maliny wsypać do garnka szybkowara, umyte gruszki, połówki bez gniazdek nasiennych dodać do malin
do owoców wlać wodę (po odlaniu nadmiaru soku będzie do picia wymieszany z wodą i cukrem), wsypać imbir, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
odlać nadmiar soku, powinno mało zostać, wsypać cukier, kakao, dżem fix i blenderem zmiksować dokładnie, ponownie zagotować z 2 minuty mieszać cały czas
do wyparzonych słoików nakładać gorący dżem, zakręcić, słoik postawić na zakrętce na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, przechowywać w ciemnym miejscu - domowy dżem jest najlepszy, przygotowany w szybkowarze jest aromatyczny, zaoszczędza czas gotowania..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz