Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 1 szklanka,
jajka 4 sztuki "M",
aromat pomarańczowy 3 krople,
mąka tortowa 50 dag,
mleko 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 5 dag,
sól - szczypta,
gruszki 4 sztuki,
cynamon - ile potrzeba,
cukier puder - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa, mleko i tłuszcz letnie = w misie robota drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 5 łyżek mleka letniego, nakryć talerzem i odstawić na 30 min ut do podrośnięcia
do zaczynu wsypać resztę mąki i cukru, sól, wbić jajka i hakiem na małych obrotach mieszać, w trakcie wlać letnie mleko ze stopioną margaryną i wyrabiać na szybszych obrotach z 5 minut, nakryć ściereczką do wyrośnięcia na około 1 godzinę
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce
duże gruszki przeciąć na połowę wzdłuż, usunąć gniazdka nasienne, pokroić wzdłuż na kilka części i skórką do dołu układać w ciasto, posypać cynamonem
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puchata i aromatyczna...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz