Składniki:
kaszanka z kaszą jęczmienną 1 kg,
cebula 3 sztuki,
cukier 1 łyżeczka,
smalec 1/4 kostki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
młode ziemniaki 1 kg,
ogórek gruntowy 4 sztuki większe,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 1 łyżka,
koperek 2 pęczki
Na gorącym smalcu zrumienić na złoto pokrojoną drobno cebulę posypaną cukrem.
Dodać obraną z flaka pokrojoną kaszankę i mieszając usmażyć, pod koniec dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na średnim ogniu szybko odparować.
Ogórki zetrzeć na tarce w plastry, dodać cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny, jogurt naturalny, koperek i wymieszać.
Kaszankę podać z ziemniakami, mizerią, posiekanym koperkiem - kaszanka dobrej jakości smażona na smalcu z cebulą jest bardzo smacznym daniem obiadowy, zwłaszcza z młodymi ziemniakami i mizerią............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz