Składniki:
jajka 7 sztuk,
cukier 1 szklanka,
sok z cytryny 2 łyżeczki,
ser z wiaderka 1 kg,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
biszkopty okrągłe 200 gram opakowanie,
czekolada gorzka 200 gram,
śmietana gęsta 2 łyżki,
wiórki kokosowe - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = żółtka, cukier, sok z cytryny w robocie utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach
dodać ser z wiaderka, wsypać budyń, kaszę manną i połączyć składniki na średnich obrotach
dodać na sztywno ubitą pianę, łyżką delikatnie wmieszać w sernik, pianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej
forma z papierem do pieczenia 30x15 cm, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, z trzy razy puknąć formę o blat stołu aby odpowietrzyć masę
pozostałe biszkopty pokruszyć i rozsypać na serniku, lekko je przygnieść ręką do wierzchu
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik wystudzić dobrze
w kąpieli wodnej roztopić kawałki czekolady, wymieszać ze śmietaną, polewa będzie lśniąca i nie kruszy się, polać polewą sernik i posypać wiórkami kokosowymi = sernik,sernik,sernik...nasze ulubione ciasto, lubimy jeść sernikowe przeróżne odsłony smaków, dodatków............SMACZNEGO!!!
9.01.2018
7.01.2018
Składniki:
jabłka 12 sztuk, pomarańcze 3 sztuki, cynamon - ile potrzeba, miód lipowy - ile potrzeba
jabłka raczej o jednakowej wielkości dobrze umyć, wydrążarką do jabłek usunąć gniazdka nasienne
stawiać je w blaszce, do każdego jabłka włożyć cząstkę pomarańczy, posypać cynamonem, ponownie pomarańczę i po łyżeczce miodu., na koniec posypać tartą bułką
piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, jabłka piec około 40-50 minut
po wyjęciu z piekarnika puszczonym sokiem z dna formy mocno polać każde jabłko - najpyszniejsze jabłuszka pieczone na deser, na kolację, są bardzo zdrowe, lekkostrawne, bardzo aromatyczne, smakują na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
jabłka 12 sztuk, pomarańcze 3 sztuki, cynamon - ile potrzeba, miód lipowy - ile potrzeba
jabłka raczej o jednakowej wielkości dobrze umyć, wydrążarką do jabłek usunąć gniazdka nasienne
stawiać je w blaszce, do każdego jabłka włożyć cząstkę pomarańczy, posypać cynamonem, ponownie pomarańczę i po łyżeczce miodu., na koniec posypać tartą bułką
piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, jabłka piec około 40-50 minut
po wyjęciu z piekarnika puszczonym sokiem z dna formy mocno polać każde jabłko - najpyszniejsze jabłuszka pieczone na deser, na kolację, są bardzo zdrowe, lekkostrawne, bardzo aromatyczne, smakują na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200 gram, truskawki 1/2 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę
tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu
zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem
truskawki wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO!!!
margaryna zimna 250 gram, mąka pszenna 200 gram, mąka krupczatka 250 gram, cukier drobny 1/2 szklanki, żółtka 5 sztuk, cukier waniliowy 1/2 opakowania, marcepan 200 gram, truskawki 1/2 kg, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba
margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę
tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu
zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem
truskawki wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO!!!
6.01.2018
Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mąka pszenna 60 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, sól - szczypta, jajka 4 sztuki, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 80 gram, masa makowa bakaliowa 1 puszka
drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę
dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut
misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło
wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu
na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę
ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO!!!
drożdże świeże 5 dag, mąka pszenna 60 dag, cukier 1/2 szklanki, aromat rumowy 1/2 łyżeczki, sól - szczypta, jajka 4 sztuki, mleko letnie 1 szklanka, margaryna stopiona 80 gram, masa makowa bakaliowa 1 puszka
drożdże rozetrzeć w misie robota z 1 łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki mleka i zostawić do podrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu, po podrośnięciu wsypać przesianą mąkę
dodać 2 żółtka, 2 całe jajka, cukier, resztę mleka, sól, aromat waniliowy i hakiem robota ciasto wyrabiać, wlać stopiony letni tłuszcz, wyrabiać z 10 minut
misę robota nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia, ciasto mi mocno urosło
wyrośnięte ciasto dać na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować, 2 białka widelcem roztrzepać i pędzelkiem posmarować całe ciasto, białka trochę zostawić do posmarowania wierzchu
na cieście rozsmarować masę makową z puszki, boki podwinąć na mak i zwijać ciasno roladę
ciasto przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, posmarować wierzch białkiem
piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50- minut, gdy ciasto zacznie brązowieć nakryć kawałkiem papieru do pieczenia i piec dalej, ciasto należy dobrze wystudzić, można polukrować, u nas miał być bez niczego - makowiec domowy jest najlepszym ciastem na świąteczny stół i nie tylko, my bardzo lubimy ciasta z makiem i często je piekę............SMACZNEGO!!!
5.01.2018
Składniki:
opakowanie piernik kętrzyński 1 karton, woda 1,5 szklanki, olej rzepakowy 180 ml, do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram, do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram, puder cukier - ile potrzeba
piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu
mikserem wyrabiać z 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki
keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić
piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO!!!
opakowanie piernik kętrzyński 1 karton, woda 1,5 szklanki, olej rzepakowy 180 ml, do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram, do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram, puder cukier - ile potrzeba
piernik kętrzyński z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu
mikserem wyrabiać z 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki
keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić
piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, mozzarella kulki 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, olej smakowy rzepakowy: chili, czosnek - ile potrzeba
ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie odlać z wody, wystudzić, pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki
blacha z papierem do pieczenia, do blachy wsypać ziemniaki, kulki mozzarelli, posypać kucharkiem, skropić olejami rzepakowymi smakowymi: czosnek, chili
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut
podawać lekko wystudzone - pyszne danie obiadowe na sycący obiad z ziemniaków na pikantnie, dzięki olejom smakowym jest tak wyśmienity efekt..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, mozzarella kulki 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, olej smakowy rzepakowy: chili, czosnek - ile potrzeba
ziemniaki ugotowane w nie osolonej wodzie odlać z wody, wystudzić, pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki
blacha z papierem do pieczenia, do blachy wsypać ziemniaki, kulki mozzarelli, posypać kucharkiem, skropić olejami rzepakowymi smakowymi: czosnek, chili
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut
podawać lekko wystudzone - pyszne danie obiadowe na sycący obiad z ziemniaków na pikantnie, dzięki olejom smakowym jest tak wyśmienity efekt..........SMACZNEGO!!!
4.01.2018
Składniki:
kura wiejska z rosołu 1/2 sztuki, masło 1 łyżka, warzywa z rosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej
marchew 2 sztuki, seler, pietruszka po 1 sztuce widelcem rozgnieść
do garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając
wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować
mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można ją podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO!!!
kura wiejska z rosołu 1/2 sztuki, masło 1 łyżka, warzywa z rosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek
z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej
marchew 2 sztuki, seler, pietruszka po 1 sztuce widelcem rozgnieść
do garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając
wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować
mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można ją podać z ziemniakami, ryżem, makaronem.........SMACZNEGO!!!
3.01.2018
Składniki:
ziemniaki ugotowane w mundurkach 8 sztuk, buraki ugotowane 4 sztuki, ogórki kiszone 3 sztuki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, groszek zielony 1/2 puszki, majonez 200 ml, jogurt grecki 380 ml, pieprz mielony i sól do smaku
ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę, buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę
obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku
śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę
majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną
w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony
schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować z 3 godziny przed podaniem...........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane w mundurkach 8 sztuk, buraki ugotowane 4 sztuki, ogórki kiszone 3 sztuki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, groszek zielony 1/2 puszki, majonez 200 ml, jogurt grecki 380 ml, pieprz mielony i sól do smaku
ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę, buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę
obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku
śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę
majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną
w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony
schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować z 3 godziny przed podaniem...........SMACZNEGO!!!
Składniki:
masa makowa 1 puszka, jajka 2 sztuki, kasza manna 5 łyżek, aromat rumowy 1 łyżka, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram, śmietana gęsta 2 łyżki
masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym
z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie w masę makową
żółtka, cukier utrzeć do białości, dodać ser z wiaderka, budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik
forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO!!!
masa makowa 1 puszka, jajka 2 sztuki, kasza manna 5 łyżek, aromat rumowy 1 łyżka, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, ser z wiaderka 1 kg, budyń waniliowy 2 opakowania, biszkopty - ile potrzeba, czekolada biała z chrupkami kokosowymi 125 gram, śmietana gęsta 2 łyżki
masę makową z puszki wyłożyć do miski i mikserem utrzeć z żółtkami, kaszą manną, aromatem rumowym
z białek ubić sztywną pianę i łyżką wmieszać delikatnie w masę makową
żółtka, cukier utrzeć do białości, dodać ser z wiaderka, budynie, połączyć mikserem składniki, dodać ubitą na sztywno pianę i łyżka wmieszać w sernik
forma 30x15 cm wyłożona paierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, wyłożyć masę makową, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 70 minut, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach
czekoladę białą z kokosowymi chrupkami stopić ze śmietaną w kąpieli wodnej i polać wierzch seromakowca, schować w chłodne miejsce najlepiej na całą noc - połączenie maku z twarogiem jest bardzo smaczne, aromatyczne i przy małym nakładzie pracy mamy świąteczne ciasto...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)