Składniki:
ziemniaki ugotowane w mundurkach 8 sztuk,
buraki ugotowane 4 sztuki,
ogórki kiszone 3 sztuki,
cebula 2 sztuki,
jabłka 2 sztuki,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk,
groszek zielony 1/2 puszki,
majonez 200 ml,
jogurt grecki 380 ml,
pieprz mielony i sól do smaku
ziemniaki ugotować w mundurkach i dobrze je wystudzić, obrane pokroić w kostkę, buraki ugotowane do barszczu ze skórką obrać, wystudzone pokroić w kostkę
obrane ze skórki kiszone pokroić w kostkę, również cebule, jajka, jablka w kostkę, groszek zielony odcedzić na sitku
śledzie matiasy wymoczyć raz 30 minut w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę
majonez wymieszać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną
w szklanej misce układać po kolei: ziemniaki, posypać pieprzem i solą, sos majonezowy, ogóreki kiszone, śledzie, cebula, jabłka, pieprz mielony, buraki, groszek, jajka, sos majonezowy, dekoracja, pieprz mielony
schować do lodówki na 3 godziny - sałatka jest bardzo smaczna, zawsze jest u nas na każdą Wigilie, robimy ja raz do roku, najlepiej ją przygotować z 3 godziny przed podaniem...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz