Składniki:
margaryna zimna 250 gram,
mąka pszenna 200 gram,
mąka krupczatka 250 gram,
cukier drobny 1/2 szklanki,
żółtka 5 sztuk,
cukier waniliowy 1/2 opakowania,
marcepan 200 gram,
truskawki 1/2 kg,
kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
cukier 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
margarynę, obie mąki posiekać siekaczką, dodać cukier, żółtka, cukier wanilinowy i szybko połączyć składniki, zrobić kulę i w folii schować do lodówki na godzinę
tortownica 22 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta rozwałkować, włożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć plastry pokrojonego marcepanu
zamiast kisielu można dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń - truskawki świeże lub odmrożone w misce wymieszać z cukrem i kisielem
truskawki wyłożyć na ciasto, resztę ciasta rozwałkować i położyć na truskawkach, ponacinać ostrym nożem
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut, ciasto najlepiej studzić cała noc, aby masa truskawek się stężała dobrze, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto jest chrupiące i bardzo aromatyczne truskawkami i marcepanem........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz