Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie,
śliwki 50 dag,
cynamon 2 łyżki,
cukier 2 łyżki,
woda - ile potrzeba,
słonecznik 150 gram,
puder cukier - ile potrzeba
ciasto francuskie mam zawsze w zapasie na wypieki słodkie czy wytrawne = ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia
umyte śliwki bez pestek ułożyć na środku, posypać cynamonem, cukrem
brzegi ciasta ponacinać nożyczkami na paski z 2 cm szerokości, nakładać na śliwki
pędzelkiem maczanym w zimnej wodzie posmarować ciasto i obficie posypać słonecznikiem
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, wystudzone przed podaniem posypać pudrem cukrem - na szybko prosty, tani, smaczny deser, słonecznik jest bardzo chrupiący i pasuje do takich deserów........SMACZNEGO!!!
17.10.2017
16.10.2017
Składniki:
kapusta średnia czerwona 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 4 łyżki, goździki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki
kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty
dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony
wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty
aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO!!!
kapusta średnia czerwona 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, ziele angielskie 3 sztuki, cukier 4 łyżki, goździki 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie - ile potrzeba, mąka pszenna 2 łyżki
kapustę drobno pokroić do miski, zalać wrzątkiem, zamieszać i po 15 minutach odlać wodę z kapusty
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną cebulę z 1 łyżką cukru, dodać pokrojone jabłka, liść laurowy, ziele angielskie i podsmażać z 3 minuty
dodać sparzoną kapustę, pozostały cukier, goździki, kucharka, wodę i dusić pod przykryciem z 20 minut, następnie dodać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, pieprz mielony
wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia kapusty
aromatyczna, smaczna duszona czerwona kapusta jest u nas częstym dodatkiem do wielu potraw, smakuje również do bułki z masłem.........SMACZNEGO!!!
14.10.2017
Składniki:
ziemniaki mączyste 1,5 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 czubata łyżka, kucharek 2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tarcia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków
starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika
ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki mączyste 1,5 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 czubata łyżka, kucharek 2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tarcia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków
starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł do pojemnika
ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać
na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy
placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
13.10.2017
w 1 edycji konkursu na wyzwanie "schabowy inaczej" zgłosiłam ten przepis "zobacz TUTAJ", został wyróżniony zestawem olejów - #olejkonwenanse
12.10.2017
Składniki:
jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę
do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki
do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki
do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno
sernik jest w dwóch foremkach 20 i 18 cm lub do jednej dużej 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na bocznych ściankach postawić herbatniki, na dnie dodać połamane z dwie warstwy, do pełna nałożyć sernik jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki, twaróg śmietankowy z greckim jogurtem smacznie pasuje w tym wypieku........SMACZNEGO!!!
jajka "L" 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, aromat pomarańczowy 4 krople, twaróg śmietankowy tłusty 1 kg, budyń waniliowy na 6 porcji 1 opakowanie, tarta bułka 2 czubate łyżki, olej słonecznikowy 5 łyżek, jogurt grecki 380 ml, sezamki podłużne duże na wagę 10 sztuk lub 5 paczek, herbatniki petit beuree 200 gram
składniki o temperaturze pokojowej = jajka, cukier, aromat olejek pomarańczowy mikserem ubijać z 5 minut na białą masę
do masy wsypać budyń duża porcja lub 1,5 opakowania zwykłego,twaróg , tartą bułkę, olej słonecznikowy i mikserem krótko połączyć składniki
do masy dodać grecki jogurt i mikserem krótko połączyć składniki
do masy pokruszyć palcami sezamki na dość drobno
sernik jest w dwóch foremkach 20 i 18 cm lub do jednej dużej 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na bocznych ściankach postawić herbatniki, na dnie dodać połamane z dwie warstwy, do pełna nałożyć sernik jedna jest na poczęstunek "na wynos" a druga dla nas w domu
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, serniki piec około 50 minut, następnie na 150 C, termoobieg z 10 minut, zostawić do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach, najlepiej na całą noc - sernik sezamkowy jest cudownie aksamitny, delikatny, nie za słodki, twaróg śmietankowy z greckim jogurtem smacznie pasuje w tym wypieku........SMACZNEGO!!!
Składniki:
kapusta biała 1 średnia, mięso mielone 50 dag, ryż ugotowany 3 woreczki, jajka 2 sztuki, przyprawy Harrisa Royal Brand 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg/miękkie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą
porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki
układać w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna
wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu
na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać
gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO!!!
kapusta biała 1 średnia, mięso mielone 50 dag, ryż ugotowany 3 woreczki, jajka 2 sztuki, przyprawy Harrisa Royal Brand 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, pomidory 1 kg/miękkie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą
porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki
układać w garnku szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna
wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu
na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać
gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka "M" 6 sztuk, margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem z ciemnych winogron 150 ml, 4-5 gruszek, puder cukier - ile potrzeba
miękki tłuszcz, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach
wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, dodać dżem z ciemnych winogron (użyłam mój domowy dżem "zobacz TUTAJ") i mikserem połączyć składniki
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych
na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić
zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO!!!
jajka "M" 6 sztuk, margaryna 15 dag, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, dżem z ciemnych winogron 150 ml, 4-5 gruszek, puder cukier - ile potrzeba
miękki tłuszcz, jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 3 minuty na najwyższych obrotach
wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia, dodać dżem z ciemnych winogron (użyłam mój domowy dżem "zobacz TUTAJ") i mikserem połączyć składniki
forma 30x20 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie ułożyć skórką do dołu połówki gruszek bez gniazdek nasiennych
na gruszki wyłożyć ciasto, piec z 50 minut w 190 C, grzanie góra/dół, ciasto mocno wystudzić
zimne ciasto nakryć talerzem i "odwrócić", posypać pudrem cukrem przed podaniem - dzięki dodaniu do ciasta dżemu domowego z ciemnych winogron jest ciekawy, nie typowy kolor ciasta, smakuje wybornie z gruszkami........SMACZNEGO!!!
11.10.2017
Składniki:
mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia
do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę
kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem
formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości
na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu - soczyste, drobiowe kotlety, na ciepło i na zimno smakują wyśmienicie, w smaku przypominające gołąbki.........SMACZNEGO!!!
mielone z indyka 50 dag, bułka pszenna 1 sztuka, przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, tarta bułka 3/4 szklanki, kapusta biała 1szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia
do świeżego mielonego indyka wbić jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę
kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem
formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości
na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu - soczyste, drobiowe kotlety, na ciepło i na zimno smakują wyśmienicie, w smaku przypominające gołąbki.........SMACZNEGO!!!
10.10.2017
Składniki:
ciemne winogrona mocno dojrzałe 4 kg, woda 1,5 litra, czekolada gorzka 100 gram, cukier 3/4 kg, żelfix 3:1 1 opakowanie
zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przpalają się do dna garnka = kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara
do garnka szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić
porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce
do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając
przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia
przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem.......SMACZNEGO!!!
ciemne winogrona mocno dojrzałe 4 kg, woda 1,5 litra, czekolada gorzka 100 gram, cukier 3/4 kg, żelfix 3:1 1 opakowanie
zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przpalają się do dna garnka = kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara
do garnka szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić
porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce
do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając
przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia
przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem.......SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)