Składniki:
kapusta biała 1 średnia,
mięso mielone 50 dag,
ryż ugotowany 3 woreczki,
jajka 2 sztuki,
przyprawy Harrisa Royal Brand 2 łyżki,
kucharek 1 łyżka,
woda 2 szklanki,
pomidory 1 kg/miękkie,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 sztuka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
kostka rosołowa 2 sztuki,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki
z kapusty wyciąć głąb i we wrzątku sparzać liście, z wystudzonych wyciąć gruby nerw
mielone drobiowe dokładnie wymieszać z ryżem, kucharkiem, przyprawą, kapustą
porcję mięsa nakładać na liście i ciasno zawijać gołąbki
układać w garnku szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", na dno wkładam takie rozkładane sitko jak do gotowania na parze i kapusta nigdy się nie przypali do dna
wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, gołąbki wyjmuję jak dobrze wystygną, najlepiej zostawić na całą noc w chłodnym miejscu
na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, wlać zmiksowane pomidory, dać kostki rosołowe, chili i gotować z 5 minut co jakiś zamieszać
gołąbki włożyć do sosu - gołąbki z szybkowara są smaczne, aromatyczne i szybko można mieć przygotowane, nam smakują i na ciepło i tez na zimno........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz