2017-10-10

szybkowar-domowy dżem z ciemnych winogron z czekoladą...

Składniki:


ciemne winogrona mocno dojrzałe 4 kg, woda 1,5 litra, czekolada gorzka 100 gram, cukier 3/4 kg, żelfix 3:1 1 opakowanie

zawsze owoce gotuję bez cukru w szybkowarze i owoce nie przpalają się do dna garnka = kiście dojrzałych mocno ciemnych winogron dobrze opłukać, obrywać owoce do garnka szybkowara

do garnka szybkowara wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować z 20 minut na średnim ogniu, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie i wystudzić

porcjami wylać owoce na sitko z drobnymi oczkami i łyżką przecierać do garna owoce

do przetartych owoców wlać z 2 szklanki soku co pozostał (resztę soku słodzę, dolewam wody przegotowanej i jest sok do picia), wsypać cukier, czekoladę, żelfix 3:1, gotować z 5 minut mieszając

przelewać od razu gorące do czystych słoików, zakręcić mocno i zostawić na zakrętkach postawione do wystygnięcia

przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - domowy dżem z ciemnych winogron z czekolada jest najlepszym dodatkiem do naleśników, tostów, bułki z masłem.......SMACZNEGO!!!