2017-09-15

kotlety schabowe z prawdziwkami...

Składniki:


4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, maślanka 1/2 szklanki, olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba, prawdziwki 50 dag, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryczka pepperoni 1 mała, śmietana gęsta 2 łyżki, frytki domowe - w opisie, mizeria - w opisie

grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin

grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko

na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić

kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami

w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat

1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia PHILIPS-Airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem

3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z natką pietruszki i do smaku z cukrem, solą, octem, pieprzem

kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!