29.04.2017
kapusta włoska 1 główka/większa, mięso mielone drobiowe 60 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 woreczki, cebula podsmażona 2 sztuki, przyprawa do drobiu 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sok pomidorowy 1 litr, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
ryż w woreczkach ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie, dobrze odcedzić z wody
mielone z drobiu z indyka wymieszać z jajkiem, podsmażoną cebulką, ryżem, przyprawą do drobiu, wszystko dobrze wyrobić
z kapusty włoskiej wyciąć głąb, obgotować liście, z liści ściąć grubszy nerw, na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki
brytfannę posmarować olejem rzepakowym, układać ciasno gołąbki, wlać sok pomidorowy wymieszany z wodą i przyprawą w płynie
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu na 180 C z 10 minut
gołąbki są pyszne i na ciepło i na zimno............SMACZNEGO!!!
28.04.2017
rosół 3 litry, ziemniaki 8 sztuk, przecier ogórkowy 2 opakowania, koper włoski Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana słodka 200 ml
ziemniaki pokroić w kostkę i w małej ilości wody je ugotować do miękkości razem z koprem włoskim
w osobnym garnku w małej ilości wody gotować z 20 minut ogórki starte na zupę, dwa opakowania/woreczki
do ziemniaków wlać rosół (zostawić 1 szklankę do śmietany), wlać ogórki, dodać z rosołu pokrojone marchewki, seler, pietruszkę, gotować z 10 minut
mąkę wymieszać ze śmietaną, rosołem i wlać do zupy mieszając do zagotowania, dodać pieprz mielony - zupa ogórkowa z koprem ma wyborny smak i zapach...........SMACZNEGO!!!
27.04.2017
papryka czerwona większa 6 sztuk, mięso mielone drobiowe 35 dag, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kasza owsiana 2 saszetki, natka pietruszki 1 pęczek, ser żółty starty 25 dag, olej rzepakowy - ile potrzeba
papryki przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki, opłukać, osuszyć, cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć z praski
mielone mięso dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, cebulą, czosnkiem, posiekaną natką pietruszki
kaszę owsianą ugotować w wodzie bez soli, wysypać z woreczków i pałką blendera trochę zmiksować, dodać do mięsa i połączyć składniki
blacha z papierem do pieczenia, papryki natrzeć olejem rzepakowym od zewnątrz, nakładać farsz do pełna, układać na blaszce
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, papryki piec z 35 minut, następnie posypać startym żółtym serem i na termoobiegu piec w 170 C z 10 minut - smaczne, sycące danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!
26.04.2017
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jabłka 1 kg,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
orzechy włoskie siekane 150 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem, budyniem
Jajka, miękka margaryna, cukier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale tak ma być
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem połączyć na dość gęste ciasto
Forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch
Z reszty ciasta rozsmarować na jabłkach trzy szersze pasy, posypać posiekanymi orzechami włoskimi
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie najlepiej całą noc aby masa z jabłkami zastygła, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto smaczne, wilgotne i chrupiące dzięki orzechom...........SMACZNEGO!!!
marchew 3/4 kg, sól 2 łyżeczki, cukier 1 łyżeczka, sok z pomarańczy 2 sztuki, masło 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka
marchew obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować do miękkości marchewki
pozostałą wodę odlać, wlać sok wyciśnięty z 2-óch pomarańczy, dodać sól, cukier, masło i zagotować
na koniec wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia marchewki
smaczny dodatek do obiadu ale też i do podjadania............SMACZNEGO!!!
tortilla 1 opakowanie/szpinakowa, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, mięso mielone 30 dag, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, warzywa mrożone 1 opakowanie, sok pomidorowy 250 ml, mozzarella w kulce 1 opakowanie, ser żółty 4 plastry, sałata zielona 4 liście, keczup - ile potrzeba
cebulę białą posypaną cukrem na oleju rzepakowym zeszklić, dodać mięso mielone wieprzowe i podsmażać co jakiś czas mieszając
dodać kucharka, paprykę ostrą, pokrojoną czerwoną cebulę, wymieszać z mięsem
dodać mrożoną mieszankę zupa jesienna, wymieszać z mięsem
pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu
wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić
na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli, plaster sera żółtego, poszarpaną sałatę
forma z papierem do pieczenia, układać zawinięte tortille, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 20 minut, podawać z keczupem - smaczne, sycące danie obiadowe............SMACZNEGO!!!
24.04.2017
bułka do hamburgerów 4 sztuki, mięso mielone wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", musztarda sarepska 2 łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony - szczypta, sałata 4 liście, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, majonez 4 łyżki, ser żółty 4 plastry, keczup - ile potrzeba
mielone wołowe dokładnie wyrobić na kleistą masę z jajkiem, musztardą, kucharkiem ,pieprzem, uformować 4 hamburgery z 2 cm grubości
patelnię grillową posmarować cienko olejem i mocno rozgrzać, smażyć rumiane hamburgery, na koniec pod przykryciem na średnim ogniu dusić z 5 minut raz je obracając
przekrojone bułki w piekarniku podpiec z 5 minut w 200 C na termoobiegu, ciepłe 4 połówki posmarować keczupem dodać sałatę, gorący hamburger, plaster sera, pomidory, cebulę, majonez, nakryć połówkami, można włożyć patyczki szaszłykowe, aby bułki się trzymały
smaczne, sycące domowe wołowe hamburgery.............SMACZNEGO!!!
23.04.2017
pałki z kurczaka 12 sztuk, cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1/2 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, tymianek Prymat 1/2 opakowania, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
cebulę pokroić w piórka, wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać przyprawy, olej rzepakowy, sok z cytryny, wymieszać
umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do cebuli, dokładnie natrzeć i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki
piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec pałki w marynacie około 40 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 160 C piec z 10 minut
kruche, soczyste pałki doskonałe do pieczywa, ziemniaków, ryżu lub z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!
22.04.2017
makaron 200 gram, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 8 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, szpinak mrożony 2 opakowania/rozdrobniony, mozzarella 15 dag/starta, jajka 2 sztuki, śmietana 100 ml
makaron np. krajanka ugotować w osolonej wodzie, wylać na durszlak
w garnku na oleju zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, dodać połamane kawałki szpinaku, kostkę rosołową, kucharka, dusić do odmrożenia co jakiś czas mieszając
na koniec dodać pieprz mielony, wlać roztrzepane jajka ze śmietaną 12%, zagotować i zdjąć z ognia
do sosu wsypać makaron ugotowany i starty ser mozzarella, wymieszać - smaczne, apetyczne danie obiadowe.............SMACZNEGO!!!