jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki, skórka cytryny w proszku Royal Brand 1łyżka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 15 dag,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
jabłka 1 kg,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
cynamon 2 łyżeczki,
cukier 3 łyżki,
orzechy włoskie siekane 150 gram,
cukier puder - ile potrzeba
Obrane jabłka szara reneta zetrzeć na tarce grubsze oczka, wymieszać z cukrem, skórką z cytryny, cynamonem, budyniem
Jajka, miękka margaryna, cukier, cukier wanilinowy mikserem zmiksować ubijać z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie "zważona" ale tak ma być
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mikserem połączyć na dość gęste ciasto
Forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie łyżką rozsmarować z 3/4 ciasta, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić wierzch
Z reszty ciasta rozsmarować na jabłkach trzy szersze pasy, posypać posiekanymi orzechami włoskimi
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, wystudzić w formie najlepiej całą noc aby masa z jabłkami zastygła, przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto smaczne, wilgotne i chrupiące dzięki orzechom...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz