Składniki:
jajka 5 sztuk,
masło lub margaryna 15 dag/miękkie,
cukier 3/4 szklanki,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
brzoskwinie 4 sztuki,
śliwki 30 dag,
śmietana 30 % 250 ml,
galaretka owoce leśne 1 opakowanie
jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto
forma 30x15 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto i wyrównać wierzch
w ciasto powkładać ćwiartki brzoskwiń na przemian z wypestkowanymi całymi śliwkami
piekarnik elektryczny na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w formie do wystudzenia
zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec wsypać galaretkę i ubijać, szprycką nałożyć śmietanę na cieście, schować do lodówki - ciasto jest przepyszne i aromatyczne..........SMACZNEGO!!!
14.09.2016
12.09.2016
Składniki:
śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe
umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem
zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę
żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia
zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera
szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki - crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień..............SMACZNEGO!!!
śliwki 60 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, masło zimne 15 dag, cukier trzcinowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe
umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem
zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę
żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia
zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera
szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki - crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień..............SMACZNEGO!!!
Składniki:
udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa kurczak na dziko Royal Brand 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, jogurt bałkański 250 ml, kucharek 1 łyżka
do naczynia żaroodpornego wlać zmiksowane ze skórką w dzbanie blendera umyte pomidory, dodać jogurt, kucharka
wsypać suszoną mieszankę przypraw kurczak na dziko: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki
wszystko wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec z 10 minut
kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny z wypieczoną skórką, można podać na ciepło do ziemniaków, ryżu, na zimno do pieczywa................SMACZNEGO!!!
udka kurczaka całe 4 duże, przyprawa kurczak na dziko Royal Brand 1 opakowanie, pomidory 3/4 kg, jogurt bałkański 250 ml, kucharek 1 łyżka
do naczynia żaroodpornego wlać zmiksowane ze skórką w dzbanie blendera umyte pomidory, dodać jogurt, kucharka
wsypać suszoną mieszankę przypraw kurczak na dziko: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki
wszystko wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec z 10 minut
kurczak jest bardzo soczysty, aromatyczny z wypieczoną skórką, można podać na ciepło do ziemniaków, ryżu, na zimno do pieczywa................SMACZNEGO!!!
11.09.2016
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba
użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli
kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać
kurki z patelni rozłożyć na ziemniakach, łyżką wyrównać wierzch
użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18%
ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść...............SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba
użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony pokrojony w kostkę zrumienić na patelni, dolać olej, wsypać cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek wyciśnięty w prasce, podsmażać na jasny złoty kolor cebuli
kurki oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą i na durszlak aby odciekła woda, wsypać kurki na patelnię, dodać kostkę rosołową grzybową, podsmażać z 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając aby nadmiar wody z kurek odparował, na koniec dodać pieprz mielony, wymieszać
ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać
kurki z patelni rozłożyć na ziemniakach, łyżką wyrównać wierzch
użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18%
ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić naczynie na środkowy poziom i piec około 35-40 minut, kroić porcje jak lekko wystygnie, podałam z cząstkami pomidora, można podać z maślanką - ziemniaki z kurkami są tak smaczne, że w trakcie jedzenia chce się jeść i jeść...............SMACZNEGO!!!
10.09.2016
Składniki:
ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym...
olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać
rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, w blaszce ułożyć porcje nototenii
pędzelkiem nałożyć całą marynatę na porcje ryby, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 15 minut, następnie na termoobiegu 160 C piec z 10 minut, rybę taką lubimy z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, smakuje również na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!
ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym...
olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać
rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, w blaszce ułożyć porcje nototenii
pędzelkiem nałożyć całą marynatę na porcje ryby, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 15 minut, następnie na termoobiegu 160 C piec z 10 minut, rybę taką lubimy z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, smakuje również na zimno do pieczywa............SMACZNEGO!!!
9.09.2016
Składniki:
makaron 25 dag/gniazdka średnie, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, cukier 1 łyżka, mięso mielone 1/2 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, pomidory 3/4 kg/dojrzałe, koperek 1/2 pęczka, ser mozarella 20 dag,starty
cebulę drobno pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać i na gorącym oleju posypane cukrem zeszklić ale nie przypalić
dodać mieloną łopatkę i co jakiś czas mieszając podsmażać z 5 minut na większym ogniu
pomidory ze skórką zmiksować w dzbanie blendera i wlać do mielonego, dodać kucharka, pieprzem oregano i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek
makaron gniazdka średnie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 9 minut, odlać na durszlak i krótko przelać zimną wodą, porcje makaronu podać z gorącym sosem i posypać serem mozarella - danie jest pysznie pyszne , szybkie do przygotowania..............SMACZNEGO!!!
makaron 25 dag/gniazdka średnie, olej rzepakowy 10 łyżek, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, cukier 1 łyżka, mięso mielone 1/2 kg, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, oregano 1 łyżeczka, pomidory 3/4 kg/dojrzałe, koperek 1/2 pęczka, ser mozarella 20 dag,starty
cebulę drobno pokroić w kostkę, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać i na gorącym oleju posypane cukrem zeszklić ale nie przypalić
dodać mieloną łopatkę i co jakiś czas mieszając podsmażać z 5 minut na większym ogniu
pomidory ze skórką zmiksować w dzbanie blendera i wlać do mielonego, dodać kucharka, pieprzem oregano i pod przykryciem dusić z 10 minut na średnim ogniu, na koniec wsypać koperek
makaron gniazdka średnie wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 9 minut, odlać na durszlak i krótko przelać zimną wodą, porcje makaronu podać z gorącym sosem i posypać serem mozarella - danie jest pysznie pyszne , szybkie do przygotowania..............SMACZNEGO!!!
Składniki:
ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie sok z miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę
cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać
na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane
odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia
placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno ze śmietaną, jogurtem lub z czym się lubi, podałam ze śmietaną gęstą 18% posypaną ostrą papryką.............SMACZNEGO!!!
ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie sok z miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę
cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać
na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane
odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia
placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno ze śmietaną, jogurtem lub z czym się lubi, podałam ze śmietaną gęstą 18% posypaną ostrą papryką.............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)