Składniki:
ziemniaki 1 kg,
cebula 1 duża,
cukinia 1 większa,
jajka 2 sztuki "L",
mąka pszenna 1 szklanka,
bułka tarta 2 łyżki,
czosnek 1 główka,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie sok z miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę
cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypać solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać
na gorącym bardzo oleju smażyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane
odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia
placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno ze śmietaną, jogurtem lub z czym się lubi, podałam ze śmietaną gęstą 18% posypaną ostrą papryką.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz