Składniki:
śliwki 60 dag,
cukier trzcinowy 1/2 szklanki,
cynamon 1 łyżeczka,
kisiel cytrynowy 1 opakowanie,
masło zimne 15 dag,
cukier trzcinowy 1/2 szklanki,
mąka tortowa 20 dag,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
starta skórka z cytryny 1 sztuka,
śmietana 30 % 250 ml,
cukier puder 3 łyżki,
śmietan fix 1 opakowanie,
do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe
umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem
zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę
żaroodporna forma 24 cm, wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki
piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia
zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera
szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować do lodówki - crumble można zjeść lekko ciepłe lub na drugi dzień z lodówki, wtedy lepiej się porcjuje w kawałki, ciepłe nakładając na talerz się rozlatuje ale jest tak pyszne, że nie przeszkadza to wcale i rzadko crumble zostaje na drugi dzień..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz